Springvossen

Springvossen 17 oktober | Paul Drissen

Gast: Paul Drissen, beeldend kunstenaar

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Paul Drissen over zijn tentoonstellingen ‘Short cuts‘ in het Kröller-Müller Museum (t/m 14 januari 2024) & ‘Déjà vu‘ bij Galerie Slewe (t/m 11 november 2023).

Bij de tentoonstelling ‘Short cuts’ is ook een gelijknamige catalogus verschenen met teksten van Joanna van Asseldonk, Rudi Fuchs en Niek Hendrix. Ontwerp: Irma Boom, Anna Moschioni i.s.m. Paul Drissen.

Eigenlijk in het voorbereiden, in het prepareren vindt het schilderen plaats. Eerst heb ik vier schilderijen nodig om al mijn denkfouten uit te schakelen: de controle mag het niet winnen, het weten mag het niet winnen, allerlei aspecten van het schilderen die ik eigenlijk te goed beheers, het vakmanschap mag het niet winnen. Uiteindelijk heb ik de vier schilderijen die ik dan op de grond leg, met het vijfde schilderij op de tafel daar gaat het dan wel lukken. Of: daar verlies ik de controle. Dan zie ik iets ontstaan waarvan ik denk: dit kan niet, dit is niet meer van mij, of dit kan ik niet meer verbinden met mijn denken. Maar als ik dan de volgende dag in mijn atelier kom dan denk ik: ja, dit is er misschien wel weer eentje. Dus het ontsnapt eigenlijk aan mijn eigen kunnen, aan mijn eigen weten en aan mijn eigen denken. Dat is het gekke van het hele proces, dat het in principe ongrijpbaar blijft.

Paul Drissen

‘Short cuts’ is de vierde tentoonstelling in de reeks ‘Met verf’ in Kröller-Müller Museum. De andere kunstenaars die te zien zijn geweest in de reeks waren ook al eens te gast bij Springvossen:

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Foto: Een van de zalen van de tentoonstelling Paul Drissen, ‘Short Cuts’ (2023) ‘Met Verf’ in Kröller-Müller Museum (fotografie: Marjon Gemmeke)


<<  vorige aflevering: Diana Scherer

<<  programma-overzicht september

>> volgende aflevering: Lynne Leegte

>>  programma-overzicht oktober

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?