Springvossen

Springvossen 23 april | Charlotte Mouwens

Gast: Charlotte Mouwens, schilder

Robert van Altena gaat in deze aflevering in gesprek met Charlotte Mouwens over haar schilderingen op papier, een immer groeiende verzameling taferelen die een beeldkroniek vormen van haar gezinsleven.

De losse schilderingen van gezinstaferelen van Charlotte Mouwens kenmerken zich door een melodieuze lichtheid van motief, toets en tekening. Deze grisailles worden gekleurd door het geluid wat opstijgt uit de taferelen. Een suggestie die wordt opgeroepen door het spel van dansende lijnen die gezinsleden, de poes des huizes, een boom, een parasol en zelfs de wind samen laat zijn in een harmonisch verband. Met de keuze voor dit kleine geïsoleerde perspectief weet Mouwens een zekere volheid te suggereren.

Het wijden van een niet aflatende stroom van vluchtige schilderingen op papier aan het verbeelden van het familieleven is een luchthartige viering van dat leven. Maar het is ook juist de levendigheid van die werken die bij de kijker gedachten kunnen oproepen aan het vervliegen van de tijd, de kwetsbaarheid van het leven.

Afbeelding: Charlotte Mouwens, ‘A fast picknick in the garden’ (2024)100 x 70 cm, 400 grams papier, gewassen inkt en gesso


<< vorige aflevering: Winston Roeth

<<  programma-overzicht maart

>> volgende aflevering: Jannah Loontjens

>>  programma-overzicht april

<>  alle afleveringen

Op Spotify & Soundcloud is een speellijst te vinden met een ruime selectie van de afleveringen van Springvossen. Springvossen is ook te beluisteren op Salto Amsterdam.


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?