Springvossen

Springvossen 27 april | Jannah Loontjens

Gast: Jannah Loontjens, schrijver

Robert van Altena gaat in deze aflevering in gesprek met Jannah Loontjens over haar nieuwe roman ‘En toen ging hij’ (Uitgeverij De Geus).

Een groep vrienden bestaand uit vrijbuiters, idealisten, hippies, beeldend kunstenaars en politiek activisten leeft op enige afstand van de maatschappij in het Zweedse bos. De grotere wereld reikt tot in die kleine gemeenschap in het bos door bijvoorbeeld enkele personages van elders die daar terecht zijn gekomen: Michael en James, twee Amerikaanse Vietnam deserteurs (het boek speelt in de jaren 1979-1986), de Nederlander Bob, en Osama een kunstenaar uit Soedan en diens zoon Faheem. Je zou kunnen zeggen dat zij deel uitmaken van de maatschappij zoals ieder ander: familie, tentoonstellingen, studie, werk en politiek activisme bindt hen aan de wereld buiten het bos maar die relatie is er een met een zekere reservering. Tot een dag in februari 1986 wanneer het nieuws doordringt dat de politicus Olof Palme is vermoord.

‘En toen ging hij’ is de vijfde roman van Jannah Loontjes. Zij was al eerder te gast bij Springvossen voor gesprekken over haar roman ‘Wie Weet’ (Ambo Anthos, 2018) en haar essaybundel ‘The roaring nineties’ (Ambo Anthos, 2016).


<< vorige aflevering: Charlotte Mouwens

<<  programma-overzicht maart

>> volgende aflevering: Thijs de Raedt

>>  programma-overzicht april

<>  alle afleveringen

Op Spotify & Soundcloud is een speellijst te vinden met een ruime selectie van de afleveringen van Springvossen. Springvossen is ook te beluisteren op Salto Amsterdam.


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?