Springvossen 9 december De leegte en de Ene. Shakuhachi + de Naardense Bijbel

EERSTE UUR gemist?  

Fluitist Harrie Starreveld werd tijdens zijn studietijd aan het conservatorium getroffen door het geluid van de shakuhachi, een traditionele Japanse bamboefluit. Het bespelen van de Shakuhachi maakt al eeuwenlang deel uit van de meditatiepraktijk van een groep Zen Boeddhistische monniken die ook wel komusō, de 'monniken van de leegte', werden genoemd. Starreveld is als fluitist al een renommeerd uitvoerder van hedendaagse klassieke muziek wanneer hij jaren later in de leer gaat bij een Japanse shakuhachi meester om zich te verdiepen in het instrument en de traditie. 

Harrie Starreveld, is lid van Het Nieuw Ensemble en als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Via deze link kunt u twee muziekfragmenten beluisteren.

Woodblock print, oban tate-e. Goshaku Somegoro playing a shakuhachHarrie Starreveld
TWEEDE UUR gemist?  

Begin jaren '70 begint Pieter Oussoren met het vertalen van passages uit de Bijbel. Dit leidde tot de publicatie van de Naardense Bijbel in 2004. Nu, tien  jaar later is er een herziene editie verschenen.

Het woord, geschreven met een hoofdletter, is synoniem met de Bijbel. Dat woord is voor de meesten onder ons een vertaald woord. Je zou kunnen zeggen dat niemand direct toegang heeft tot de oorspronkelijke taal waarin historische teksten zijn geschreven. Zelfs de specialisten die het Hebreeuws van de Bijbel, het Aramees  enhet Oud-Grieks beheersen worden van de teksten gescheiden door tijd en cultuur. Een vertaling toont én onttrekt aan het zicht, versluierd. Een neutrale vertaling bestaat niet. Toch probeert Oussoren ons met zijn vertaling een direct zicht te geven op de bron, waarin we onvermijdelijk onszelf weer zien. 

De Naardense Bijbel online

Piet Oussoren is predikant van de Evangelisch-Lutherse gemeente in Apeldoorn.

Via deze link kunt u twee fragementen uit het gesprek beluisteren.

Piet Oussorennaardense-bijbel-zakformaat-zakbijbel
   

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam . De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

Redactie en presentatie: Robert van Altena

Techniek: Rick van der Breggen

 

Contact en informatie: Facebook  |  springvossen@gmail.com

 

 

Comments are closed.