HPT wereldkampioen zonder record

Het Human Power Team heeft het wereldkampioenschap om het wereldsnelheidsrecord op de fiets veroverd. Fietser Sebastiaan Bowier won met een snelheid van 129 km/h.

 

Het afgelopen jaar stond in het teken van de bouw van een zo aerodynamisch mogelijke fiets en de selectie en begeleiding van de fietsers. Voor het team, bestaande uit studenten van de VU Amsterdam en de TU Delft, was het dan ook zuur dat het uiteindelijke snelheidsrecord van 133 km/h niet werd behaald. Ondanks dat kijkt de groep terug op een geslaagde week, met een eerste en tweede plek in het klassement.

 

Sebastiaan Bowier ging er met de winst vandoor. De houder van het Europees record en wereldkampioen van afgelopen jaar zette een tijd neer van 129 km/h, een fractie langzamer dan zijn pr van 129,6 km/h. Oud topschaatser Jan Bos veroverde het zilver met een snelheid van 126,5 km/h.

 

De races, die van maandag 10 tot en met zaterdag 16 september plaatsvonden, stonden in het teken van wisselvalligheden. De wind was regelmatig van invloed op de race. Ook was er een crash op de eerste dag van het kampioenschap. Sebastiaan Bowier kreeg een lekke band en werd vervolgens met een snelheid van 120 km/h gelanceerd. Door het goede ontwerp van de fiets mankeerde hij niets, op wat stijve spieren na. De fiets was helaas zwaar beschadigd. De rest van de wedstrijden is vervolgens met de reservefiets gereden.

 

Beelden van de crash

[vimeo id=”49537135″ width=”550″ height=”300″ align=”center”]

 

Binnen het internationale deelnemersveld gooide het Human Power Team hoge ogen met haar fiets en sporters. Een nieuw team van studenten van beide universiteiten is inmiddels begonnen aan het project voor volgend jaar. Dan hopen zij opnieuw het kampioenschap te veroveren, dit keer met een nieuw record.

Voor het Human Power Team in Battle Mountain lees ook:

Comments are closed.