Kaarsenactie Schone Kleren Campagne bij C&A Damrak

De Schone Kleren Campagne roept het publiek op om donderdag 6 december om 17.00 uur kaarsjes te branden voor de C&A aan het Damrak in Amsterdam. Op deze manier herdenkt de campagneorganisatie de 124 kledingarbeiders die op 24 november omkwamen toen hun fabriek in Banghladesh in vlammen opging. De slachtoffers maakten kleding voor onder andere C&A.

Op het moment van de brand liet C&A 220.000 producten in de fabriek produceren. C&A heeft tot nu toe nog geen maatregelen aangekondigd.
“Met deze kaarsenactie willen we respect tonen aan de slachtoffers en vragen we van de bedrijven die inkopen in Bangladesh dat zij de Bangladesh Fire and Building Safety overeenkomst tekenen zodat in de toekomst niemand hoeft te sterven om onze kleren te produceren”, zegt Christa de Bruin, coördinator van de Schone Kleren Campagne.

De brand op 24 november heeft 124 doden geëist.
Het totaal aantal doden door fabrieksbranden in Bangladesh sinds 2006 is met deze brand opgelopen tot rond de 700. De veiligheid in kledingfabrieken schiet aantoonbaar ernstig tekort. Defecte elektrische circuits, instabiele gebouwen, onvoldoende vluchtwegen, geblokkeerde nooduitgangen hebben geleid tot vele dodelijke ongelukken.

De Schone Kleren Campagne stelt daarom de volgende eisen aan C&A:
Volledige medewerking aan een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de oorzaken van de brand.
Bijdragen aan een volledige financiële compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden en aansluiting bij een veiligheidsprogramma om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen.

Leave a Reply